Tegenwoordig een ‘hot’ topic….. elke 3 tot 4 maanden je kat wel of niet standaard ontwormen.
Het ontwormen van katten is een veelvoorkomende preventieve maatregel die veel katteneigenaren nemen om hun kat te beschermen tegen worminfecties.
Hoewel ontwormen nuttig kan zijn om katten te beschermen tegen wormen, is het belangrijk om te begrijpen dat preventief ontwormen niet altijd de beste optie is. Een ontlastingsonderzoek kan een betere keuze zijn om te bepalen of je kat daadwerkelijk wormen heeft en welke behandeling nodig is.
Met het blote oog zijn de de wormeninfecties niet te zien, pas bij heftige/ernstige worminfecties kan soms met het blote oog waarneembaar zijn.
Ook is het belangrijk om te weten dat niet alle katten wormen hebben. Het is mogelijk dat uw kat geen wormen heeft, maar wel onnodig wordt blootgesteld aan de bijwerkingen van ontwormingsmiddelen, zoals braken, diarree, allergische reacties of zich niet lekker voelen. Dit kan vooral problematisch zijn als uw kat al gezondheidsproblemen heeft of een gevoelige maag/darmen heeft. En preventief ontwormen heeft geen zin, ontwormen heeft alleen zin als je kat daadwerkelijk wormen heeft. Of je kan overgaan naar natuurlijk ontwormen, kijk dan eens bij Krachtig Kruid!
Ten tweede is het belangrijk om te beseffen dat verschillende soorten wormen verschillende behandelingen vereisen. Als u uw kat preventief ontwormt zonder een ontlastingsonderzoek uit te voeren, is het mogelijk dat u de verkeerde soorten wormen behandelt, of dat u de behandeling niet lang genoeg voortzet om de worminfectie effectief te elimineren. Dit kan resulteren in een onnodige blootstelling van jouw kat aan medicijnen en kan ook de ontwikkeling van resistente wormstammen in de hand werken.
Een ontlastingsonderzoek is de meest effectieve manier om te bepalen of uw kat wormen heeft en welke behandeling nodig is. Je kan bij de dierenarts een ontlastingsonderzoek inleveren of je kan bv bij Het woud/ wormbestrijding een wormkit bestellen. De ingeleverde of opgestuurde ontlasting wordt onderzocht op de aanwezigheid van wormeieren of volwassen wormen. Op basis van de resultaten kan jouw dierenarts of het laboratorium adviseren over de beste behandeling voor jouw kat en deze behandeling kan gerichter en effectiever zijn dan preventief ontwormen.
Conclusie is dat een ontlastingsonderzoek een belangrijk hulpmiddel om te bepalen of jouw kat daadwerkelijk wormen heeft en welke behandeling het meest geschikt is. Preventief ontwormen kan onnodig zijn en kan jouw kat blootstellen aan onnodige medicijnen en bijwerkingen. Door te investeren in een ontlastingsonderzoek en de juiste preventieve maatregelen te nemen, kunt je de gezondheid en het welzijn van jouw kat het beste beschermen.
Maar volg altijd je eigen gevoel en vraag desnoods advies bij je eigen dierenarts.